LLOYD-VERHALEN EN ANEKDOTES VAN OUD LLOYD-MEDEWERKERS

Wij beschouwen de verhalen van oud Lloyd-bemanningsleden als een uitermate belangrijk deel van het Lloyd-erfgoed. Statistisch gezien, is er in het jaar 2030 geen oud Lloyd-medewerkers meer die uit eigen ervaring over onze Lloyd kan spreken. Naast de Rotterdamsche Lloyd is dan ook de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd echt geschiedenis geworden. Reden te meer om in dit website-hoofdstuk onze oud Lloyd-medewerkers aan het woord te laten met korte verhalen en anekdotes over toen, met name vrolijke, spannende, trieste en/of belangrijke Lloydzaken.

Wij nodigen oud Lloyd-medewerkers hierbij uit hun “waar gebeurde” bijdragen in dit belangrijke hoofdstuk te leveren. Uw verhalen graag per e-mail in een Word-bestand aanleveren  E-mail: Lloydexpo19@gmail.com

Uw bijdrage wordt door de redactie eerst op lengte, geschiktheid, etc. getoetst! In het geval van gevoelige zaken moet u bijvoorbeeld voorzichtig zijn met het noemen van namen. Als u dat toch doet is het wellicht aan te bevelen toestemming van genoemde personen te vragen, dan blijft iedereen tevreden en blij! Na goedkeuring gaat onze eindredacteur de eventuele foutjes er uithalen en zal uw bijdrage geplaatst worden. Zo mogelijk plaatsen wij ook foto’s/afbeeldingen die met uw onderwerp te maken hebben; door u aangeleverd of vanuit hetAtelier-archief. Door een bijdrage in dit hoofdstuk: “Lloyd-verhalen” aan te leveren verkrijgt het Lloyd-Atelier te Netersel automatisch het recht van de auteur deze bijdrage in een bloemlezing van Lloyd-verhalen samen te vatten en eventueel uit te geven.

 

Auteur/ jaartal

Klik op de afbeelding om het verhaal te lezen.

Samenvatting verhaal

1. Onbekend 1963

………………..

 

……………………………….……

Wiskundig onderbouwd verzoek uit de Lloyd Mail van 1963 om nooit meer over “Een schip in Volle Zee” te spreken.

…………………………………………………….

2.

Oud Lloyd-Stuurman: Kees Amsterdam

Oud KRL Stuurman: Ed van Lierde

1967

Een humoristisch geschreven verslag uit 1967 over een aanbreng-sloepenrace over het IJsselmeer en een sloepenrace op het Marsdiep te Den Helder. De Lloydkade-leiding hield vanaf de veilige wal de verrichtingen van de “Lloyd rapide” nauwgezet in de gaten!
3.
Oud Lloyd-Matroos: Arie Smit

1954 – 1955

Drie Willem Ruys verhalen: Een aandoenlijk avontuur van een hele jonge “logiesjongen”. Wat kan er gebeuren als je niet van taarten, bestemd voor 1e klas passagiers, af kan blijven! Jawel promotie! Hoe interessant het was om de reddingsloepen schoon te mogen maken en de ” halve nep”- schoorsteen op onze Grand Old Lady.
4.
Oud Lloyd-Stuurman: Ten Cate

1955

De avonturen van een hutkoffer, waarvan na 29 jaar met een traan afscheid werd genomen!
5.
Oud Lloyd-Matroos: Arie Smit

1947

 

In deze fotogalerij leest u een opmerkelijk avontuur uit 1947 met de aanlevering van de reserveschroef van de Willem Ruys, inclusief een aantal unieke foto’s.
6.

From New Zealand

Onbekend

Hoe kan het ook anders ……. als iemand de karaktertrekken van een schip gaat beschrijven, lijken die wel héél erg op die van de gemiddelde vrouw, of niet soms?!
7.

Eric ten Sande,

Zoon ss Slamat passagieres: 

1939

Een kort, schokkend verhaal over een scheepsarts van de Slamat die het leven niet meer zag zitten en overboord sprong …. met unieke foto’s!
8.

Oud Lloyd-WTK: Koen Lecker

1956

Roetblazen op de KRL-stoomschepen verliep meestal zonder problemen. Een enkele keer leidde dat echter tot enige wrijving tussen dek- en machinedienst……
9.

Oud Lloyd-Kabelgast: A. Ruijs

1958

De LLoyd was “wereldberoemd” om haar “Lipstick rose” masten en laadbomen. Zo beroemd zelfs dat …… klikt u “Verhaal-9” maar aan dan kunt u verder lezen!
10.

Oud Lloyd-Bediende: Frans Willems

1961

Als je echt van de zee houdt en wilt gaan varen, doe je dat zelfs als Bediende, ook al was het de bedoeling om Matroos te worden!
11.

Ed Vermeulen

1895 – 1948

Lees hier het verhaal over de oom en schoonvader van de schrijver die beiden, zij het in een andere periode, in Nederlandsch Indië verbleven en beiden met het ms Sibajak reisden.
12.

Oud Lloyd-Olieman: Arie Hazebroek

1963

Eén van de waterdichte deuren van de Willem Ruys kon wel eens voor wat opschudding zorgen. Lees hier hoe dan zelfs een HWTK kan blozen!
13.

Oud RL 1e Officier: J.C.L. de Vries

1917 – 1919

De reizen van het vracht/passagierschip ss Wilis in de 1e Wereldoorlog, waarin Nederland, dus ook onze Rotterdamsche Lloyd neutraal probeerde te blijven …… Uit het dagboek van een 1e Officier.
14.

Oud Lloyd-Verpleger: Jan Helsloot

1949

Dat een Hadji-reis naar Mekka voor een Verpleger op een van onze Kota-schepen één groot avontuur was, moge uit dit uitgebreide verhaal blijken …..
15.

Oud Lloyd-Matroos: Arie Smit

1957

Hoe enkele matrozen tijdens een cursus: “Sloepsgast” te Rotterdam het nuttige met het aangename verenigden!
16. Oud Lloyd-Kabelgast: Jan den Heijer Bij de Lloyd kon je diverse kustreizen maken. De schrijver van dit verhaal is helemaal gevallen op de kustreis in de “Gordel van Smaragd”, lees maar!
17.

Oud Lloyd-Matroos: Sjaak Verheij

1968

Aan boord van een schip zijn veel zaken die tot verwarring kunnen leiden. Dat Lloyd-bestek daarvan ook de oorzaak kan zijn, kunt u in dit verhaal lezen!
18.

Oud Lloyd-Olieman: Arie Hazebroek

1964

Consternatie bij de Willem Ruys-bemanning over de alsmaar bonkende ankerkettingen in de bakdek hutten en een Baas-timmerman die de schrik van z’n leven krijgt!
19.

Oud Lloyd-Verpleger:  Jan Helsloot

1950

Hoe een onverdacht sprongetje over een hoge drempel voor de patiënt zelf nogal vervelende gevolgen kan hebben en een stressvolle ingreep voor de Verpleger/schrijver.
20.

Oud Lloyd-Stuurman, Ed van Lierde en

KLM-piloot

Jozef Frenken 1933

Dit verhaal laat een bijzondere ontmoeting zien tussen twee beroemdheden, namelijk tussen de KLM-Fokker ‘HAVIK’ en het Rotterdamsche Lloyd passagiersschip INDRAPOERA
21.

Oud Lloyd-Verpleger/Schrijver: Hugo den Boogert

1958

Als de noodkreet “Man over Boord” wordt gehoord gaat alles aan boord van een zeeschip volgens een bepaalde procedure. Het wordt echter wat lastiger als in de tropen het plots donker is.
23.

Oud Lloyd-Verpleger: Jan Helsloot

1950

Een Bootsman die niet meer plassen kan, doet een schip keren ……….. Hoe dan? ……. leest u maar in dit verhaal met een happy end!
24.

Oud Lloyd-Kabelgast: Jan den Heijer

1961

Bij het wonderschone Tahiti denkt men doorgaans aan het zoete leven en niet direct aan een begrafenis. Toch overkwam dat de bemanning van het ss Waterman.
25.

Oud Lloyd-Matroos: Arie Smit

1955

Avonturen van een matroos/o.g. tijdens een 20 maanden-reis op de Wonogiri. Hoe je als roerganger dingen hoort, die je eigenlijk beter niet kunt horen, maar wél leuk zijn!
26.

Oud Assistent WTK: Theo Wolters

1963

In deze korte anekdote kunt u lezen dat creativiteit met de verfkwast niet per definitie altijd wordt beloond.
27.

Oud Lloyd-Verpleger/schrijver: Hugo den Boogert

1958

Het vervoer van 55 kinderen is op een vrachtschip geen alledaags werk en brengt zo z’n eigen problemen mee en vereiste vaak improvisatietalent. Voor kinderen deden we aan boord toch graag iets extra’s, nietwaar?
28.

Oud Lloyd-Timmerman: Arie van der Perk

1949

Als je eerste reis op een KOTA-schip ook nog eens een pelgrims/hadji-reis is, kom je echt niet onder een cultuurshock uit!
29.

Oud Lloyd-Stuurman

Ed van Lierde

1933

Twee grootheden ontmoeten elkaar vlak bij Nederlands Indië: de roemruchte KLM-Fokker ‘PELIKAAN’ en het roemruchte Rotterdamsche Lloyd passagiersschip ‘BALOERAN
30.

Oud Lloyd-Olieman, Arie Hazebroek

1967

Hoe het eieren zoeken op het ms Main Lloyd zelfs een doosje bier kon opleveren.
31.

Oud Lloyd-Matroos, Arie Smit

1954

Hoe een bijzondere en onopvallende ontmoeting van de Willem Ruys met een zeedier, stress aan boord opleverde en de dood van het grootste zoogdier op aarde ……… de walvis.
32.

Oud RL 1e Officier, Anton Verschuur

1915

Hoe het ss Tambora tijdens de Eerste Wereldoorlog, in het Suezkanaal plots in het oorlogsgeweld terecht kwam en als schip van het neutrale Nederland door de Engelsen werd beschermd. Verslag van een 1e Lloyd-Officier.
33.

Oud Lloyd-Stuurman, Jan Pranger

1963

De consternatie tijdens ‘Man overboord’ is groot. Het is goed dat Kapiteins en Stuurlieden tijdens hun opleiding al op papier met een ‘juiste aanpak’ worden geconfronteerd. Lees hier hoe een ‘Man overboord’ vanaf de Willem Ruys toch nog goed afliep.
34.

Oud Lloyd-WTK, Chris de Nes

1968

Wie weet het niet, de witte sloepen die vroeger aan de kop van de Lloydkade hingen. De cursus voor het ‘sloepgasten-diploma’ was een leuke afleiding, maar ook bijzonder nuttig!
35.

Oud Lloyd- Handlanger/Olieman, Ton van Haastregt

1957

U kent dat wel …… bij duisternis lijkt water al gauw op een mooie asfaltweg. Dat een taxichauffeur uit Singapore hier ook last van had en deze asfaltweg wilde oversteken, kunt u hier lezen!
36.

Oud Lloyd- Matroos/Kabelgast, Aad Kortleven

1960

Een ‘slapende’taxichauffeur en een gedurfde redding door een Matroos/Kabelgast in het verre Durban – Zuid Afrika!
37.

Oud RL Inspecteur Civiele Dienst, G.J.M. Moussault

1933

Intergraal uit de Lloyd Mail overgenomen verhaal uit 1933 over een allesreinigend schoonmaakmiddel, beproefd op het ms Baloeran ……. althans dat was de bedoeling!
38.

Artikel in onbekend dagblad

1957

Een vergeefse poging van de Willem Ruys-bemanning om 30 schipbreukelingen (fans van Robinson Crusoe)van een onbewoond eiland te redden …….
39.

Oud Lloyd-Matroos, Arie Smit

1956

Verstekelingen had je in alle soorten en maten ……. deze Somaliër was mogelijk de eerste ‘economische’ asielzoeker!
40.

Oumaatjie Daneel: verslaggeefster van de Zuid Afrikaanse krant ‘Die Burger’

1967

We kennen allemaal het verhaal van de ‘Vliegende Hollander’, maar dat onze Merwe Lloyd een ontmoeting met dat spookschip had, daar praten ze in Suid Afrika nu nog steeds over!
41.

Oud RL-Kapitein, C.W. Visser

1914

Neutraal blijven vóór en tijdens de eerste wereldoorlog was voor een gezagvoerder een méér dan moeilijke opgave. hier hoe een Lloyd Kapitein daar, soms op het randje af, toch in slaagde.
42.

Oud Lloyd-WTK, Willeboord Verhulst

1964

 

Een proefvaart met de reddingssloep, maar dan zeilend! kan ook in Nieuw Guinea voor een technicus traumatata’s opleveren!
43.

Oud Lloyd-Baastimmerman, Arie van der Perk

1954

Hoe een hobbelpaard, Vliegende Hollander en een roetblazende schoorsteen inspiratie voor een verjaardagscadeau werd.
44.

Oud Lloyd-Dekjongen, Rudi Ouwerkerk

1959

Dekjongens verdienden weinig aan boord. In sommige havens mochten zij sowieso weinig geld mee aan wal nemen. Maar er waren oplossingen hiervoor!!
45.

Uit het tijdschrift: ‘Neerlandia’

leergang: 9 – 1905 en 20 – 1916

Taalperikelen – Indië en Zuid Afrika !
46.

Oud Lloyd-WTK, Willeboord Verhulst

1967

 

Hoe de dag, nacht werd!
47.

Oud Lloyd-WTK, Willeboord Verhulst

1969

Verkeerde zon geschoten!

48.

Schrijfster Nannie van Wehl

1909

 

Vooruit gestuurd!

49.

 

 

Oud Lloyd-WTK, Jan van der Molen

2010

Varen in de ‘Jaren zestig’
50.

 

 

Artikel uit de Lloyd Mail van 1957

Louis Armstrong aan boord ms Wonosobo!

 

51.

……

Oud Lloyd-WTK,

Harry van der Brugh – 2016

……………..………………

 

…………………………………

De Modjokerto-sloep, een indrukwekkend stukje historie.

.……………………………….……………………………

52.

Oud Lloyd- WTK’s Harry van der Brugh en Arie de Waardt

2015

De Modjokerto-sloepmotor aan de praat!

 

53.

Uit het tijdschrift: ‘Neerlandia’

leergang: 9 – 1905 en 20 – 1916

Hoe de bouw van grote zeeschepen naar Nederland kwam.

WERK IN UITVOERING

54.

Oud Lloyd-Matroos Nico van Dolder.

1936

De loopbaan van een Rotterdamsche Lloyd-‘ketelbinkie’ – 1936

WERK IN UITVOERING

55.

Artikel uit RUN-magazine

van 1 februari 1960

De marconist van het ss Utrecht werd in de USA verdacht van moord op een passagieres: ‘De zaak Lynn Kaufmann’

WERK IN UITVOERING

56.

 

57.

Oud Lloyd-Kabelgast: Jan den Heijer

1952

Hoe een opvoedkundige truc met het brandalarm voor de Kapitein van het ss Salatiga een niet bedoelde “Natte” ervaring werd!
58.

W.P.

2007

Hier een liefdevolle ode aan de Willem Ruys door een jonge, anonieme passagier waarop onze Grand Old Lady een onwisbare indruk heeft achtergelaten ……
59.

60.

61.

62.

63.

64.

65.

66.

67.
68.

68.

70.

71.

72.

73.

74.

75.

76.

77.

78.

79.

80.