LLOYD-VERHALEN EN ANEKDOTES VAN OUD LLOYD-MEDEWERKERS EN PASSAGIERS

Wij beschouwen de verhalen van oud Lloyd-bemanningsleden en niet te vergeten, ook van Lloyd-passagiers als een uitermate belangrijk deel van het Lloyd-erfgoed. Statistisch gezien, is er in het jaar 2040 geen oud Lloyd-medewerker meer die uit eigen ervaring over onze Lloyd kan spreken. De verhalen van jonge Lloyd-passagiers geven we een ‘houdbaarheidsdatum’ tot ongeveer 2050. Over enkele decennia is de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd dus echt geschiedenis geworden. Reden te meer om oud Lloyd-medewerkers en Lloyd-passagiers te stimuleren hun verhalen op te (doen) schrijven en aan het woord te laten met korte verhalen en anekdotes over toen, met name vrolijke, spannende, trieste en/of belangrijke Lloyd-zaken.

Wij nodigen oud Lloyd-medewerkers en Lloyd-passagiers hierbij uit hun “waar gebeurde” bijdragen in dit belangrijke hoofdstuk te leveren. Uw verhalen graag per e-mail in een Word-bestand aanleveren  E-mail: Lloydexpo19@gmail.com

Uw bijdrage wordt door de redactie eerst op lengte, geschiktheid, etc. getoetst! In het geval van gevoelige zaken moet u bijvoorbeeld voorzichtig zijn met het noemen van namen. Als u dat toch doet is het wellicht aan te bevelen, indien mogelijk, toestemming van genoemde personen (of familie van hen) te vragen, dan blijft iedereen tevreden en blij! Na goedkeuring gaat onze eindredacteur de eventuele foutjes er uithalen en zal uw bijdrage geplaatst worden. Zo mogelijk plaatsen wij ook foto’s/afbeeldingen die met uw onderwerp te maken hebben; door uzelf aangeleverd of vanuit het archief van het Lloyd-Atelier. Door een bijdrage in dit hoofdstuk: ‘LLOYD-VERHALEN’ aan te leveren, verkrijgt het Lloyd-Atelier te Netersel automatisch het recht van de auteur deze bijdrage in een bloemlezing van Lloyd-verhalen samen te vatten en eventueel non profit te (doen) uitgeven.

Auteur/ jaartal

Klik op de afbeelding om het verhaal te lezen.

Samenvatting verhaal

1. Onbekend 1963……………….. ……………………………….…… Wiskundig onderbouwd verzoek uit de Lloyd Mail van 1963 om nooit meer over “Een schip in Volle Zee” te spreken.…………………………………………………….
2.

Oud Lloyd-Stuurman: Kees Amsterdam

Oud KRL Stuurman: Ed van Lierde

1967

Een humoristisch geschreven verslag uit 1967 over een aanbreng-sloepenrace over het IJsselmeer en een sloepenrace op het Marsdiep te Den Helder. De Lloydkade-leiding hield vanaf de veilige wal de verrichtingen van de “Lloyd rapide” nauwgezet in de gaten!
3.
Oud Lloyd-Matroos: Arie Smit

1954 – 1955

Drie Willem Ruys verhalen: Een aandoenlijk avontuur van een hele jonge “logiesjongen”. Wat kan er gebeuren als je niet van taarten, bestemd voor 1e klas passagiers, af kan blijven! Jawel promotie! Hoe interessant het was om de reddingsloepen schoon te mogen maken en de ” halve nep”- schoorsteen op onze Grand Old Lady.
4.
Oud Lloyd-Stuurman: Ten Cate

1955

De avonturen van een hutkoffer, waarvan na 29 jaar met een traan afscheid werd genomen!
5.
Oud Lloyd-Matroos: Arie Smit

1947

In deze fotogalerij leest u een opmerkelijk avontuur uit 1947 met de aanlevering van de reserveschroef van de Willem Ruys, inclusief een aantal unieke foto’s.
6.

From New Zealand

Onbekend

Hoe kan het ook anders ……. als iemand de karaktertrekken van een schip gaat beschrijven, lijken die wel héél erg op die van de gemiddelde vrouw, of niet soms?!
7.

Eric ten Sande,

Zoon ss Slamat passagieres: 

1939

Een kort, schokkend verhaal over een scheepsarts van de Slamat die het leven niet meer zag zitten en overboord sprong …. met unieke foto’s!
8.

Oud Lloyd-WTK: Koen Lecker

1956

Roetblazen op de KRL-stoomschepen verliep meestal zonder problemen. Een enkele keer leidde dat echter tot enige wrijving tussen dek- en machinedienst……
9.

Oud Lloyd-Kabelgast: A. Ruijs

1958

De LLoyd was “wereldberoemd” om haar “Lipstick rose” masten en laadbomen. Zo beroemd zelfs dat …… klikt u “Verhaal-9” maar aan dan kunt u verder lezen!
10.

Oud Lloyd-Bediende: Frans Willems

1961

Als je echt van de zee houdt en wilt gaan varen, doe je dat zelfs als Bediende, ook al was het de bedoeling om Matroos te worden!
11.

Ed Vermeulen

1895 – 1948

Lees hier het verhaal over de oom en schoonvader van de schrijver die beiden, zij het in een andere periode, in Nederlandsch Indië verbleven en beiden met het ms Sibajak reisden.
12.

Oud Lloyd-Olieman: Arie Hazebroek

1963

Eén van de waterdichte deuren van de Willem Ruys kon wel eens voor wat opschudding zorgen. Lees hier hoe dan zelfs een HWTK kan blozen!
13.

Oud RL 1e Officier: J.C.L. de Vries

1917 – 1919

De reizen van het vracht/passagierschip ss Wilis in de 1e Wereldoorlog, waarin Nederland, dus ook onze Rotterdamsche Lloyd neutraal probeerde te blijven …… Uit het dagboek van een 1e Officier.
14.

Oud Lloyd-Verpleger: Jan Helsloot

1949

Dat een Hadji-reis naar Mekka voor een Verpleger op een van onze Kota-schepen één groot avontuur was, moge uit dit uitgebreide verhaal blijken …..
15.

Oud Lloyd-Matroos: Arie Smit

1957

Hoe enkele matrozen tijdens een cursus: “Sloepsgast” te Rotterdam het nuttige met het aangename verenigden!
16. Oud Lloyd-Kabelgast: Jan den Heijer Bij de Lloyd kon je diverse kustreizen maken. De schrijver van dit verhaal is helemaal gevallen op de kustreis in de “Gordel van Smaragd”, lees maar!
17.

Schrijfster Nannie van Wehl

1909

In ‘Vooruitgestuurd’ wordt Frida soms overvallen door een tikje Indische bijgelovigheid. Dat had ze geleerd van haar Baboe, Voordat zij er echt last van krijgt, komt de frisheid van Holland terug in haar denken !
18.

Oud Lloyd-Olieman: Arie Hazebroek

1964

Consternatie bij de Willem Ruys-bemanning over de alsmaar bonkende ankerkettingen in de bakdek hutten en een Baas-timmerman die de schrik van z’n leven krijgt!
19.

Oud Lloyd-Stuurman: Ed van Lierde

1950 – 1960

De Lloydkade was voor menig Lloyd-opvarende de locatie van het spannende beginpunt van een wereldreis en de opgewonden thuiskomst van dieelfde reis. Lees hier de Lloydkade-story met veel foto’s!
20.

Oud Lloyd-Stuurman, Ed van Lierde en

KLM-piloot

Jozef Frenken 1933

Dit verhaal laat een bijzondere ontmoeting zien tussen twee beroemdheden, namelijk tussen de KLM-Fokker ‘HAVIK’ en het Rotterdamsche Lloyd passagiersschip INDRAPOERA
21.

Frans Luidinga, zoon Slamat-Gezagvoerderf Tjalling 

Tweede Wereldoorlog/2012

Hier leest u het verslag van ons aller Frans Luidinga die, op zijn bekende zorgvuldige manier, verslag doet van de Kota Baroe die in 1942 het fatale lot welke het ms Siantar en ms Modjokerto Bezuiden Java wel overkwam, nog kon ontlopen.
23.

Oud Lloyd-Verpleegster

Elma Stenfert

1957

Hoe een Nederlands Jappenkamp-kind probeert, als vrijwillige Lloyd-Verpleegster probeert  zieke Nederlands-Indische mensen uit Batavia te repatriëren.
24.

Oud Lloyd-Kabelgast: Jan den Heijer

1961

Bij het wonderschone Tahiti denkt men doorgaans aan het zoete leven en niet direct aan een begrafenis. Toch overkwam dat de bemanning van het ss Waterman.
25.

Oud Lloyd-Matroos: Arie Smit

1955

Avonturen van een matroos/o.g. tijdens een 20 maanden-reis op de Wonogiri. Hoe je als roerganger dingen hoort, die je eigenlijk beter niet kunt horen, maar wél leuk zijn!
26.

Oud Assistent WTK: Theo Wolters

1963

In deze korte anekdote kunt u lezen dat creativiteit met de verfkwast niet per definitie altijd wordt beloond.
27.

Oud Lloyd-Stuurman

Ed van Lierde

1917-1970/2021

“VAN MANEN” twee generaties Lloyd-Kapiteins en hun bijzondere ontmoeting op de Indische Oceaan.
28.

Uit de LLOYD-MAIL van

1954

Waarvoor kunnen ze u s’nachts uit bed halen …… een rijsttafel? Hier een recept dat u aan iemand kan geven om u vervolgens te verrassen!
29.

Oud Lloyd-Stuurman

Ed van Lierde

1933

Twee grootheden ontmoeten elkaar vlak bij Nederlands Indië: de roemruchte KLM-Fokker ‘PELIKAAN’ en het roemruchte Rotterdamsche Lloyd passagiersschip ‘BALOERAN
30.

Oud Lloyd-Olieman, Arie Hazebroek

1967

Hoe het eieren zoeken op het ms Main Lloyd zelfs een doosje bier kon opleveren.
31.

Oud Lloyd-Matroos, Arie Smit

1954

Hoe een bijzondere en onopvallende ontmoeting van de Willem Ruys met een zeedier, stress aan boord opleverde en de dood van het grootste zoogdier op aarde ……… de walvis.
32.

Oud RL 1e Officier, Anton Verschuur

1915

Hoe het ss Tambora tijdens de Eerste Wereldoorlog, in het Suezkanaal plots in het oorlogsgeweld terecht kwam en als schip van het neutrale Nederland door de Engelsen werd beschermd. Verslag van een 1e Lloyd-Officier.
33.

Oud Lloyd-Stuurman, Jan Pranger

1963

De consternatie tijdens ‘Man overboord’ is groot. Het is goed dat Kapiteins en Stuurlieden tijdens hun opleiding al op papier met een ‘juiste aanpak’ worden geconfronteerd. Lees hier hoe een ‘Man overboord’ vanaf de Willem Ruys toch nog goed afliep.
34.

Oud Lloyd-Stuurman: Ed van Lierde

1882- 2021

De eerste Rotterdamsche Lloyd order voor Scheepswerf ‘De Schelde’ werd in 1882 gegeven. De Koninklijke scheepswerf werd vanaf die tijd (tot en met het ms Willem Ruys) Lloyd-hofleverancier.
35.

Oud Lloyd- Handlanger/Olieman, Ton van Haastregt

1957

U kent dat wel …… bij duisternis lijkt water al gauw op een mooie asfaltweg. Dat een taxichauffeur uit Singapore hier ook last van had en deze asfaltweg wilde oversteken, kunt u hier lezen!
36.

Oud Lloyd- Matroos/Kabelgast, Aad Kortleven

1960

Een ‘slapende’taxichauffeur en een gedurfde redding door een Matroos/Kabelgast in het verre Durban – Zuid Afrika!
37.

Oud Lloyd-Stuurman: Ed van Lierde

 1925/2021

De spectaculaire stranding van het ss Soerakarta en haar helper in nood, de sleepboot ss President van Heel op de Zuiderpier van Hoek van Holland.
38.

Artikel in onbekend dagblad

1957

Een vergeefse poging van de Willem Ruys-bemanning om 30 schipbreukelingen (fans van Robinson Crusoe)van een onbewoond eiland te redden …….
39.

Oud Lloyd-Matroos, Arie Smit

1956

Verstekelingen had je in alle soorten en maten ……. deze Somaliër was mogelijk de eerste ‘economische’ asielzoeker!
40.

Oumaatjie Daneel: verslaggeefster van de Zuid Afrikaanse krant ‘Die Burger’

1967

We kennen allemaal het verhaal van de ‘Vliegende Hollander’, maar dat onze Merwe Lloyd een ontmoeting met dat spookschip had, daar praten ze in Suid Afrika nu nog steeds over!
41.

Oud RL-Kapitein, C.W. Visser

1914

Neutraal blijven vóór en tijdens de eerste wereldoorlog was voor een gezagvoerder een méér dan moeilijke opgave. hier hoe de Lloyd Kapitein van het ss Djocja daar toch, soms op het randje af, in slaagde.
42.

Oud Lloyd-WTK, Willeboord Verhulst

1964

Een proefvaart met de reddingssloep, maar dan zeilend! kan ook in Nieuw Guinea voor een technicus traumatata’s opleveren!
43.

Oud Lloyd-Baastimmerman, Arie van der Perk

1954

Hoe een hobbelpaard, Vliegende Hollander en een roetblazende schoorsteen inspiratie voor een verjaardagscadeau werd.
44.

Oud Lloyd-Dekjongen, Rudi Ouwerkerk

1959

Dekjongens verdienden weinig aan boord. In sommige havens mochten zij sowieso weinig geld mee aan wal nemen. Maar er waren oplossingen hiervoor!!
45.

Uit het tijdschrift: ‘Neerlandia’

leergang: 9 – 1925 

Taalperikelen – Vlaanderen en Zuid Afrika !
46.

Oud Lloyd-WTK, Willeboord Verhulst

1967

Hoe de dag, nacht werd!
47.

Oud Lloyd-WTK, Willeboord Verhulst

1969

Verkeerde zon geschoten!

48.

Gerda Sikkink

Echtgenote Lloyd-Stuurman Dries Warmerdam

1957

De Indonesische vrijheidstrijd, noopte de Lloyd naar andere bestemmingen uit te kijken. Een van die frequent terugkerende bestemmingen waren de Noorse Fjorden. 

49. Oud Lloyd-WTK, Jan van der Molen2010
Dit verhaal; “Varen in de Jaren zestig” geeft een aardig beeld van de structuur en beleving aan boord op schepen van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd.
50.

Oud Lloyd-Olieman: Arie Hazebroek

1969

Welke doorwrochte Lloyd-stapper kent hem niet:”Toby’s Paridise” te Singapore. Lees hoe het dragen van een volle baard tot een communicatiestoornis kan leiden.

51.   …. Oud Lloyd-WTK, Harry van der Brugh – 2016……………..…………

…………………………………….

De Modjokerto-sloep, een indrukwekkend stukje historie.Om het verhaal te kunnen lezen s.v.p. op de foto klikken!

.……………………………….……………………………..

52.

Oud Lloyd- WTK’s Harry van der Brugh en Arie de Waardt

2015

De Lister-sloepmotor van de Modjokerto-motorreddingssloep aan de praat! Door op de foto hiernaast te klikken, maakt u het allemaal mee!
53.

Oud Lloyd-Matroos Nico van Dolder.

1936

De loopbaan van een Rotterdamsche Lloyd-‘ketelbinkie’ – 1936
54.

Artikel uit RUN-magazine

van 1 februari 1960

De marconist van het ss Utrecht werd in de USA verdacht van moord op een passagieres: ‘De zaak Lynn Kaufmann’
55.

Oud Lloyd- Handlanger/Olieman, Ton van Haastregt

1957

Hoe een sympathieke Lloyd-Kapitein ook zijn grenzen heeft!
56.

Oud Lloyd- Handlanger/Olieman, Ton van Haastregt

1957

Het varen met de roemruchte Nederlandse passagiersschepen was populair, zo bleek bijvoorbeeld in de jaren ’30 van de vorige eeuw dat Britse passagiers eigenlijk de voorkeur gaven aan Neder-landse schepen. 

57.

Oud Lloyd-WTK Martin Beker

1965

Schokkende ervaring in het verleden werkte door in de toekomst. relaas van het (overlijden van Kapitein Willem Rustige ✝️1964).
58.

W.P.

2007

Hier een liefdevolle ode aan de Willem Ruys door een jonge, anonieme passagier waarop onze Grand Old Lady een onwisbare indruk heeft achtergelaten ……
59.

Oud Lloyd-WTK Martin Beker

1968

Een tweeluik met twee verrassingen over twee Lloydschepen.
60.

Zoon oud-Hofmeester en sous-chef Equipage,

Jan de Haan

Hoe de Lloyd in de jaren ’50 invloed kon hebben op iemands kinderjaren.
61.

Oud Lloyd-WTK Martin Beker

1970

Een, door moeder niet-gewaardeerde, naaktfoto en een Ketelbink op het ss Ampenan die plots verdween. Wie weet hoe het verder met die knaap is afgelopen? 
62.

Oud Lloyd-WTK

Rom Boersma

1954-1965

Hier kunt u het verhaal lezen van een oud-Werktuigkundige over zijn loopbaan bij de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd.
63.

dr. Henk Berendsen, Longarts van het voormalig Bronovo-ziekenhuis te Den Haag – 2017

De verplichte vaart van Nederlandse bemanningsleden tijdens de tweede Wereldoorlog speelt hier een hoofdrol, alsmede de verhalen van een Lloydman als patiënt van deze longarts.
64.

Oud Lloyd- Handlanger/Olieman, Ton van Haastregt

1957

Hoe in het Wilde-Westen van de USA een stenen meisje van plezier zomaar van vlees en bloed kon worden?!
65.

Oud Lloyd-Stuurman

Ed van Lierde

1971

Hoe een hoofdpijn aan boord van de Loire Lloyd in de Pacific tegelijkertijd  vervelen,  interessant en ludiek kan zijn! 
66.

‘De Grote Meren’

Jan van der Molen

1964

Het ‘Grote Meren’ (Great Lakes)-gebied ligt tussen de USA en Canada. Hier een reisverslag van en naar de Great Lakes en uitgebreid over de Great Lakes zelf.
67.
68.

68.

70.

‘De reis op!’

Jan van der Molen

Jaren zestig

De auteur vertelt over het begin van zijn droom, namelijk het begin van zijn eerste reis op het ms Schelde Llloyd van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd, inclusief Reeperbahn en vier dagen zeeziekte! ‘Inslingeren’ noemen ze dat!
71.

72.

73.

74.

75.

76.

77.

78.

79.

80.