Paaseieren zoeken

Lyttelton – New Zealand

We lagen in 1967 met de Main Lloyd in Lyttelton – Nieuw Zeeland en hadden een lang en vrij weekend. Het was Paaszondag, de Kapitein en zijn vrouw hadden eieren gekleurd en aan dek verstopt. Aan de bemanning werd gevraagd de eieren te gaan zoeken, maar daar werd natuurlijk een beetje lacherig over gedaan en hier en daar hoorde je mompelen:” Ik ga op m’n vrije dag toch niet aan dek struinen!” Toen verteld werd dat elke kleur ei een bepaalde waarde aan bier vertegenwoordigde, oplopend van één tot meerdere biertjes werd het al snel druk aan dek. Ook was er één speciaal ei verstopt waarvan de vinder maar liefst een doos bier zou krijgen. De bemanning stond op een rantsoen van drie bier per dag en de pubs waren op zondag dicht, ook de homepartys stonden in Lyttelton even op een laag pitje.

Al snel werden de eerste eieren gevonden en bij de Kapiteinshut kon op vertoon van het ei of eieren het gewonnen bier worden afgehaald. Al snel hadden we door dat je de eieren gewoon weer mee kon nemen, waardoor een constante stroom “eerlijke“ vinders op gang kwam. De gevonden eieren werden buiten gewoon doorgegeven aan een maat of na een paar rondjes over dek door dezelfde persoon opnieuw aangeboden. Na een poosje voelde de vrouw van de Kapitein nattigheid en gaf  haar man aan dat ze zoveel eieren niet verstopt kon hebben. De Kapitein zei toen met een stalen gezicht, maar met pretoogjes: “Ze laten de eieren toch zien!” Maar snel daarna was het toch afgelopen met de pret, alleen het speciale ei kon nog in bier worden omgezet. Hoe er ook gezocht werd het “Bonus-ei” kwam maar niet te voorschijn. Op het laatst ging de Kapitein zelf maar aanwijzen waar het ei ongeveer moest liggen, maar het was er niet meer?! Geen bonus-ei dus geen doos bier ……… met al die dubbel ingeleverde eieren werd daar overigens niet moeilijk over gedaan, iedereen had wel een paar biertjes gekregen.

Dagen later bekende de Lichtmatroos dat hij tijdens het zoeken trek kreeg en een gevonden eitje heeft opgegeten, dat het de hoofdprijs voor een doos bier was, vond hij geen probleem, hij dronk toch geen bier!

Arie Hazebroek 

KRL – Olieman