Aanvaring met Walvis

Hoe een toevallige ontmoeting van de Willem Ruys met jet grootste zoogdier op aarde, stress aan boord en de dood van een walvis opleverde. Het is 1954 ………. we waren met het ms Willem Ruys op reis van Tandjong Priok – Jakarta naar Rotterdam. We voeren in de Indische Oceaan toen we op een middag, rond 15.00 uur (zogenaamd: ‘Pikheet’) helemaal voor in het schip een ontzettende knal hoorden.

Iedereen zat verstijfd van schrik en dacht meteen aan een aanvaring of een explosie in de wasserij. Deze was namelijk helemaal voor in de neus, vlak achter het kabelgat. De wasserij werd bemand door Chinezen, er was paniek bij hen en dus holden zij uit de wasserij. Onze kabelgast, Gerrit van Duyn kwam ook paniekerig naar de messroom en moest even bijkomen. Vervolgens zijn wij toen aan dek gaan kijken, helemaal voorop het puntje van de boeg, We konden daar niets ontdekken wat op een aanvaring zou duiden, ook 1e Stuurman Siebren Tuinhout kwam kijken en oordeelde dat het niks bijzonders was en daarmee was de kous af. Toch was het vreemd want je hoorde soms klapperen tegen de huid, het geluid was goed hoorbaar in het kabelgat. Toen we recht langs de boeg naar beneden keken, daar waar de boeg het water doorsneed, zag je op de plek waar soms ook wel dolfijnen zwommen, rond de boeg een donker silhouet van ongeveer 10 meter aan bakboord tot zo’n 10 meter aan stuurboord. Het deed wat geheimzinnig aan en blijkbaar belemmerde het de snelheid van het schip niet. We zijn ook niet gestopt om het goed te kunnen onderzoeken. Behoudens soms het klapperen tegen de huid ging het varensleven gewoon door! Enige dagen later arriveerden we op de rede van Suez en moesten daar, in afwachting voor een plaats in het Suezkanaalkonvooi, ten anker.

Toen bij het ankeren ‘een klapje achteruit’ werd gegeven, was iedereen met stomheid geslagen ……………. vóór de boeg dreef een circa 20 meter lang walviskarkas, praktisch geheel kaal. Dus dat was het donkere silhouet dat wij hadden gezien en de Chinezen en wij waren dan ook weer gerustgesteld.

Het was een hele belevenis die je niet vaak meemaakt!

 

Oud Lloyd-Matroos, Arie Smit – Zevenbergen

Arie is overleden op 10 october 2014