Waterdichte deur

 Een van de waterdichte deuren van de Willem Ruys kon wel eens voor wat ‘vrouwelijke’ opwinding zorgen. Lees hier hoe dan zelfs een Hoofd Werktuigkundige kan blozen!

De Willem Ruys was, in het onderschip, voorzien van waterdichte deuren die door een hydraulisch systeem vanaf een centraal punt bediend werden. Ook kon elke deur apart open en dicht gedaan worden door middel van een handel die bij elke deur zat.

Op de deur tussen de voor- en hulpmachinekamer beneden op de plaat was een, voor die tijd heel gewaagde, foto van een blote dame geplakt. Bijna op ware grootte toonde een prachtige dame wat ze in huis had. Als met mist of slecht weer de deuren gesloten werden had deze deur altijd veel bekijks.

Op een passagiersschip worden regelmatig excursies door de machine- kamer gegeven en op de Willem Ruys  werden vaak de Assistent- of 5e Werktuigkundige daarvoor aangewezen. Dan werd ook de werking van een waterdichte deur gedemonstreerd en als de samenstelling van de groep het toeliet werd er gekozen voor die met de dame wat meestal tot grote hilariteit leidde. Enkele malen per reis kwam de Hoofd werktuigkundige hoogst persoonlijk een groepje rondleiden volgens een vast patroon waarvan hij nooit afweek en de bewuste deur werd altijd voorbij gelopen, hij demonstreerde altijd een andere deur.

Tijdens een reis in 1963 kwam de Hoofd  werktuigkundige beneden in de machinekamer met wat wij een groep “ouwe dakkies” noemden, de paarse permanentjes voerden de boventoon en het was een heel gedoe om ze vanaf de lift op het tussendek naar beneden te krijgen. Dat zal de reden geweest zijn voor een korter rondje dan normaal en het kiezen van een andere deur. Omstandig legt hij de werking van de deur aan de dametjes uit en als hij de handel overhaalt gaf, onder luid belgerinkel, onze mascotte zich behoorlijk bloot en vielen enkele dames bijna in katzwijm.

‘Shocking’ is het meest gehoorde woord en de Hoofd werktuigkundige kan de deur niet snel genoeg weer sluiten, hij stamelt excuses en loodst met een vuurrode boei het gezelschap snel de machinekamer uit.

Nog dezelfde dag werd ons ‘bloot’ meisje uit de machinekamer verbannen.

Arie Hazebroek

Oud Lloyd – Olieman