Lloydcursus voor Sloepgastendiploma

Mei -1957 ……………Ik kreeg een uitnodiging van het Lloydkantoor voor een driedaagse cursus: ”diploma “sloepsgast”. De cursus werd gegeven bij de Lloyd zelf en stond onder leiding  van de doorgewinterde assistent-walbootsman, Arie Boon. Arie was de rechterhand van walbootsman, Jan de Held. Tijdens deze cursus werd natuurlijk veel van een reddingsloep gebruikgemaakt, deze hing in davids aan de kop van de Lloydpier.

Op de derde en laatste cursusdag gaf Arie Boon ons de vrije hand, wij gingen zonder begeleiding zelf op de Maas roeien en moesten om 16.30 uur weer terug zijn, zo gezegd, zo gedaan! Een ervaren matroos, een Rotterdammer, opperde het idee om naar de Schiemond te roeien en daar bij een café te gaan aanleggen. U begrijpt dat we hierover geen meerderheidsbesluit hoefden te nemen, een versnapering nuttigen had op voorhand ieders instemming. Na verloop van tijd en de nodige inspanningen arriveerden we bij het café dat, om het ons nog gemakkelijker te maken, geen afmeersteiger had. Op dat moment was het hoog water en we hoefden de schuin oplopende glooiing van mooi in elkaar passende keien slechts 1,5 meter op te klimmen en “voilà” we waren in ons café. Vervolgens hebben we daar zo’n drie uur vertoeft en gingen (roeien maakt dorstig!) vrij fors om met de drank.

Om 16.00 uur werd besloten onze retourrit Lloydkade te aanvaarden, maar toen we onze sloep zagen liggen, schrokken we! Zij lag halverwege droog op de glooiing met haar roer net nog in het water ……… het was flink ebtij! Overmoedig geraakt door de drank lieten we de reddingsloep langs de meerlijn in het water zakken en iedereen wist via diezelfde lijn over de spekgladde glooiing aan boord te komen. Ik moest natuurlijk weer als laatste aan boord komen, zonder houvast aan de meerlijn want die had ik losgegooid. Ik bedacht dat ik hurkend en glijdend naar de sloep kon komen, maar ik ging zo raar naar beneden dat ik de sloep miste en in de plomp terecht kwam. Kletsnat aan boord gehesen en snel terug geroeid naar de Lloydpier. Aankomend bij de Lloydpier stond onze cursusleider, Arie Boon ons al op te wachten. Toen hij mij zag vroeg hij glimlachend hoe ik zo nat kon zijn. Met droge ogen vertelde ik hem dat ik tijdens het terugroeien het commando had en dat er een sleepboot voorbij kwam die zulke hoge golven veroorzaakte dat ik een klap van de helmstok had gekregen en vervolgens overboord was geslagen. Lachend vroeg hij of ik deze smoes zelf ook geloofde. Arie Boon vroeg of we het in de Schiemond naar onze zin hadden gehad en vertelde ons dat wij niet de eerste cursisten waren die zoiets was overkomen.

De andere middag, tijdens een gezellig samenzijn, kregen we uit handen van walbootsman Jan de Held ons sloepgastdiploma uitgereikt ……… ik was zeer trots want ik had mijn eerste zeevaartdiploma gehaald.

 

Oud Lloyd-Matroos, Arie Smit te Zevenbergen

Arie is overleden op 10 october 2014