COR EN GERRIT DEN HOEDT

 

Cornelis (Cor)den Hoedt (ss Garoet) en broer Gerrit den Hoedt (ms Kota Inten) worden beiden in 1944 tewerkgesteld aan de Pakanbaroe-spoorweg op Sumatra, beide Lloyd-Matrozen mochten deze hel niet overleven!

Cor (Cornelis) den Hoedt

……………………………………………………………………………..

Gerrit den Hoedt

……………………………………………………………………………..

 

Monument Birmaspoorweg te Bronbeek-Arnhem.

Graf Gerrit Den Hoedt te Padang

Cor (Cornelis) den Hoedt

Cornelis den Hoedt is als Matroos in dienst bij de Rotterdamsche Lloyd. Hij raakt in krijgsgevangenschap in Nederlands-Indië, in een Jappenkamp op Java. Zijn jongere broer Gerrit, ook bij de Rotterdamsche Lloyd in dienst, overkomt hetzelfde. Samen worden ze in 1944 aangewezen om te werk gesteld te worden aan de Pakanbaroe spoorweg op Sumatra. Het vrachtschip ‘Junyo Maru’ wordt op 16 september 1944 in de haven van Batavia geladen met 4.200 Indonesische werkkrachten (Romusha), 1.100 Nederlandse en 1.100 Britse, Australische en Amerikaanse krijgsgevangenen. Daarna vertrekt het schip op dezelfde dag, onder begeleiding van twee Japanse korvetten. Na passage van de Java Zee en Straat Soenda vervolgt het konvooi haar weg langs de kust van Sumatra. Op 18 september wordt het schip ontdekt door de Britse onderzeeboot ‘HMS Tradewind’ (Lieutenant Commander S.L.C. Maydon DSO RN). In de middag vuurt de onderzeeboot vier torpedo’s af op het konvooi en wordt de ‘Junyo Maru’ enkele seconden na elkaar twee maal geraakt, het schip zinkt binnen twintig minuten. Het is niet exact duidelijk hoeveel mensen zijn omgekomen bij deze ramp, maar een aanname is 5.620 slachtoffers. Naar verwachting hebben ongeveer 850 mensen de aanval overleefd. De meesten werden opgepikt door de korvetten, sommigen wisten zwemmend of met vlotten en wrakhout de kust van Sumatra te bereiken. Matroos Cornelis den Hoedt komt om bij de aanval op de Junyo Maru en krijgt een zeemansgraf. Zijn broer Gerrit overleeft de aanval, maar overlijdt als dwangarbeider aan de Pakanbaroe spoorweg op 30 maart 1945 door ziekte en ontberingen.

Gerrit den Hoedt

Gerrit den Hoedt wordt in september 1944 opgepakt in Batavia. Met het Japanse vrachtschip Junyo Maru overgebracht naar Padang, maar werd voor de kust van Sumatra getorpedeerd. Uit zee gevist door de Japanners en via Padang naar Pakang Baru gebracht om te werken aan de ‘dodenspoorlijn’. In kamp II overleden op 30 maart 1945, door ziekte en ontberingen.

Bron: familie archief den Hoedt, Geplaatst door Gre van Ekelenburg – den Hoedt op 15 november 2017

Eindstation: Pakanbaroe – 1944/1945

Een stuk rails van de beruchte spoorweg.

Gerrit den Hoedt als Lloyd-Matroos op de Kota Inten.