Ceremoniespeech-van-Ed-van-Lierde

 

CEREMONIESPEECH VAN ED VAN LIERDE,
OPRICHTER VAN HET KONINKLIJK ROTTERDAMSCHE LLOYD MUSEUM

Your Excellency , Ladies and Gentleman,

In mijn openingspeech sprak ik over de mogelijkheid dat stilstaan bij een ramp met al haar verschrikkelijke gevolgen wellicht een mogelijk volgende stap in het verwerkingsproces van de familie kan betekenen. Ik hoop met geheel mij hart dat deze herdenking en de nu volgende ceremonie daaraan mag bijdragen.

Nu is het moment gekomen voor de ceremonie zelf, een ceremonie waarin wij alle Slamatslachtoffers die voor onze vrijheid stierven, zonder onderscheid van Nationaliteit of rang!

De Australische-, Britse-, Nieuw Zeelandse- en Nederlandse vlaggen hangen halfstok. Achter de vlaggenstokken ziet u vier familieleden van Slamatslachtoffers. Op de ceremonietafel, verborgen onder een grote KRL-vlag staan een prachtig model van de Slamat en een herinneringsplaquette met de namen van de Nederlandse slachtoffers.
Het model van de Slamat zal worden onthuld door het wegnemen van de KRL-vlag, tegelijkertijd wordt de herinneringsplaquette zichtbaar. Daarna gaan wij over tot twee-minuten-stilte.

Maar voordat het zover is wil ik de Nieuw Zeelandse Ambassadeur vragen de woorden uit te spreken van de Nieuw Zeelandse dochter van de Slamat-chirurg, mevrouw Mary Saxton.

– Excellentie aan u het woord ………….……..
– Nu is het woord aan Kapitein Welter……….

******************************************
TWEE MINUTEN STILTE
******************************************

Excellentie, Dames en Heren ……… Ik zou graag een toast uit wil brengen op de positieve inwerking die deze herdenking op het verwerkingsproces mag hebben ……… PROOST

We geven de familieleden graag eerst de gelegenheid langs de ceremonietafel te lopen, daarna de Speciale gasten en tot slot de andere gasten, aub.

Dank u allen!